top of page

Acerca de

Trainingsvraag Spiritualiteit

​

'Hoe leer ik luisteren naar mijn innerlijke stem of intuïtie? Waardoor ik ga leren mijn emotionele grenzen te herkennen om overprikkeling te voorkomen en regelmatiger te gaan handelen uit zelfcompassie.'

​

Hieronder voeg ik de opzet en reflectiestukken toe van mijn trainingsvraag Spiritualiteit

In de opzet beschrijf ik de aanleiding van de keuze van mijn trainingsvraag, de vermogens welke ik hierbij gebruik, de planning en mijn brononderzoek.

​

De opzet:

​

 

​

​

​

Onderzochte literatuur en vermogens:

​

​

​

​

Wekelijkse reflectie programma: zie hier beneden. 

Week 1

In week 19, dus vanaf 8 mei, ben ik begonnen met het trainingsprogramma. Ik had een vrij moeizame opstart van het programma; dit aangezien ik oorspronkelijk ook had willen beginnen in week 18. Echter had dit niet zo uitgepakt vanwege de vakantie. De weken hiervoor is veel gebeurd op emotioneel gebied in mijn thuissituatie, ik merkte lastig mijn aandacht bij school gerelateerde zaken te kunnen houden. Dus vandaar ook mijn besluit om een week later van start te gaan met het programma.

​

Ik merk baat te hebben bij de ademhalingsoefening en affirmaties in de ochtend, hoewel mij dit nog niet elke dag lukt om mee te nemen in mijn dagelijkse ritme, en dan vooral op de vroege ochtenden, ben ik tevreden. De momenten die ik voor mijzelf neem zijn fijn. Hiernaast merk ik weerstand te voelen tegenover de yogaoefeningen in de ochtend, het past (nog) niet in mijn ritme. Het voelt dat ik wat te veel wil tegelijkertijd, dus besluit ik de yoga op een ander moment te gaan implementeren in het programma.

​

Nog steeds heeft mijn thuissituatie veel impact op mijn energieniveau waardoor ik mij lastiger kon focussen op activiteiten buiten de ademhaling om. Hierdoor werd ik streng naar mijzelf toe en voelde ik ook teleurstelling dat het mij niet lukte om het programma volledig te volgen. Toen dit gebeurde heb ik besloten wél elke dag een wandeling te gaan maken in het bos en park bij mij in de buurt, dit bracht mij rust. Zonder telefoon en zonder muziek. Zodra ik eenmaal liep, was het fijn, na enige tijd kwam ik uit mijn hoofd. Vaak waren dit dan ook wandelingen van meer dan een uur.

​

Zondag 14 mei ben ik mijn gedachten op papier gaan zetten. Ik schreef hierbij voornamelijk over de situatie wat die week had plaatsgevonden. Hierbij merkte ik nog niet veel baat, hoewel ik uiteindelijk wel andere inzichten verkreeg over de situatie omdat ik deze uitschreef op papier en mijzelf de tijd nam hierover na te denken.

​

De creatieve verwerking is mij deze week niet gelukt.

Meesterschap in intuïtie: helaas de cursus niet begonnen deze week vanwege omstandigheden.

Week 2

 Ik ben deze week goed gestart met het volgen van mijn ochtendschema. Elke ochtend deed ik de ademhalingsoefeningen en affirmaties opnoemen. Doordat ik de ademhalingsoefening (krokodilhouding) structureel volg, merk ik hier energie uit te halen. Het voelt letterlijk alsof ik dieper, beter slaap en een lager stressgehalte heb. Regelmatig voelt het namelijk dat mijn hartslag erg hoog zit in bepaalde situaties, tevens door het opzeggen van verschillende affirmaties en te ademhalen weet ik mijzelf meer te kalmeren. Ik merkte meer ruimte in mijn hoofd te krijgen.                       De affirmaties merk ik ook nog wel eens te vergeten om direct op te noemen, daarom heb ik voor mijzelf verschillende hulpmiddelen gemaakt; namelijk in mijn kamer heb ik op verschillende plekken de zinnen opgehangen.

​

De yoga vind ik nog weinig passen in mijn dagelijkse routine. Hoewel het fijn is om te bewegen, doe ik het niet in de ochtend. Ik merk hierbij te veel weerstand.  Ik ga om hulp vragen hierbij aan de expert die ik tevens wil laten meekijken naar het programma.

​

Het logboek is mij deze week niet gelukt. Ik ben het vergeten.

Ik heb een creatieve verwerking tijdens de les ‘beeldende vorming’ deze week gemaakt. Aan de hand van verschillende opdrachten gingen wij intuïtief aan de slag om je karakter op een papier de schilderen/tekenen. Ik koos voor een sierlijke maar ook rustige schildering, om hier kleuren bij te voegen. Toepasselijk bij mijn rustige karakter, vind ik. Wat ik merkte door creatief te zijn, wat ik elke keer weer opnieuw opmerk, is dat ik uit mijn denken kom en plezier ervaar. Hierna ben ik gaan brainstormen om een aantal variaties op papier te zetten wat ik de komende weken kan gaan doen, zodat ik mijzelf stimuleer aan de slag te gaan;

  • Moodboard manifestatie maken; waar en hoe wil ik mijzelf graag zien? Wat wil ik gaan manifesteren?

  • Vinger verven.

  • Mandala tekenen; tevens hierbij ook onderzoek doen naar wat het betekend in het Boeddhisme.

  • Op onderzoek gaan naar nieuwe meditatieve muziek en hierop een meditatie doen.

  • Wasco tekenen.

  • Intuïtief schilderen.

​

De Meesterschap in intuïtie-cursus ben ik deze week wél mee begonnen. In les 1 ben ik aan de slag gegaan met negatieve overtuigingen die ik in mijzelf heb gecreëerd door de jaren heen. De komende dagen ga ik dagelijks aan de slag met deze overtuigingen en ga ik ze proberen te herkennen tijdens situaties.

Week 3

Ik heb de hulpvragen uitgewerkt deze week als hulpmiddel.

Gebeurtenis/ontmoeting: mijn trainingsprogramma van spiritualiteit loopt nog niet helemaal. Samen met een klasgenoot ben ik hierover het gesprek aangegaan. Wat gaat er mis? Wat kan er anders om motivatie te verbeteren?

​

1.                Wat was jouw intentie van tevoren? Hoe stapte je erin?

Week 3. Ik verwachtte ondertussen een beter ritme voor mijzelf te hebben gecreëerd in het trainingsprogramma. Ik merk hierin streng te zijn voor mijzelf en opnieuw te willen beginnen.

2.                Wat gebeurde er feitelijk?

Ik ging samen met mijn klasgenoot heb gesprek aan over de dingen waarin in tegenaan liep. Zij gaf mij tips, waardoor ik op een andere manier tegen het trainingsprogramma ging aankijken. Het hoeft allemaal niet in één keer perfect.

3.                Welk gevoel overheerste? Wat waren jouw gevoelens?

Teleurstelling in mijzelf.

4.                Wat dacht je?

Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat het ook heel erg logisch is dat een trainingsprogramma zoals deze niet gelijk geïmplementeerd kan worden. Het heeft enige tijd nodig.

Tevens kwam ik tot de conclusie dat ik ook te veel wilde en dus hebben we samen het programma wat aangepast.

5.                Wat deed je en hoe deed je het?

Mij openstellen in mijn gevoel van teleurstelling, door het gesprek aan te gaan. 

6.                Kun je deze ervaring (in feite een samenvatting van vragen 2-5) verbinden met iets uit jouw eigen levensverhaal?

Het heeft een verband met het streng zijn richting mijzelf. Ik heb vaak een beeld in mijn hoofd en wil dit dan ook gelijk op een ‘perfecte’ manier uitoefenen, waardoor ik ook het plezier hierin vaak deels verlies, dan voelt het meer als een MOET.

7.                Ongeacht jouw beleving, jouw ervaring, jouw bovenstaande reflectie de vraag: wat was er bij de ander, die jou deze ervaring bezorgd,  belangrijk, wat was er werkelijk van waarde? Omschrijf dat. (oefening in empathie)

Wederom openheid vanuit mij. Anders had mijn klasgenoot ook niet kunnen helpen.

8.                Op welke wijze verbind je het antwoord van vraag 7 met jouw eigen kernwaarde?

Open communicatie wederom.

9.               Welke wijsheid neem je mee uit deze ervaring? Waar ben ik achter gekomen?

Minder streng zijn voor mijzelf. Het is erg logisch dat bepaalde dingen niet gelijk implementeerbaar zijn in je dagelijkse leven, laat los en ga door.

 

Deze week heb ik samen met een klasgenoot gereflecteerd op het programma tijdens de les van TSV. Ik kwam tot de conclusie dat ik te veel doe en hierdoor ook weinig plezier ervaar. Ik pas het programma dus wat aan en ik ga een schema voor mijzelf maken zodat ik op vaste dagen bepaalde opdrachten mag gaan uitvoeren, zo creëer ik voor mijzelf meer structuur. Dit zal ik hieronder uitwerken;

Maandag

Ochtendprogramma

Meesterschap in intuïtie cursus

Logboek – avond

​

Dinsdag

Ochtendprogramma

Logboek – avond

​

Woensdag

Ochtendprogramma

Logboek – avond

​

Donderdag

Ochtendprogramma

Logboek – avond

Wandelen

​

Vrijdag

Ochtendprogramma

Logboek – avond

Creatieve opdracht

​

Zaterdag

Ochtendprogramma

Wandelen

​

Zondag

Ochtendprogramma

​

Ik heb de uren geminderd. Ik kwam namelijk tot de conclusie dat ik te veel uren had gerekend. Ik had het ochtendprogramma namelijk niet 7 keer meegeteld en wilde ook minimaal twee uur per week creatief aan de slag gaan. Dit is een te grote verandering om gelijk te implementeren, ik ervaarde geen plezier.

  • 1 uur per week aan de cursus Meesterschap in intuïtie.

  • 1 uur logboek bijhouden elke week.

  • 30 x 7 = 2,5 uur minuten ademhaling, affirmeren en de zonnegroet in de ochtend.

  • 1 uur creatieve opdracht elke week.

  • 2 uur per week de natuur opzoeken.

Totaal: 7,5 uur per week.

​

De ademhalingsoefening en affirmaties zitten ondertussen beter in mijn systeem. Soms doe ik de affirmaties ook wanneer ik onderweg ben of mij juist even overprikkeld voel, ik laat het dus los dat deze persé in de ochtend moeten. De yogaoefeningen lukken mij nog niet op dagelijkse basis, hierbij wil ik voor mijzelf een structuur gaan inbouwen dat ik niet eerst op mijn telefoon ga maar juist gelijk de oefeningen ga doen. Zo begin ik de dag rustiger én focus ik mijzelf echt op de tijd te nemen voor het programma. Tevens ga ik het logboek vanaf week 4 welke avond, op doordeweekse dagen, voor mijzelf bijhouden. Zo creëer ik ook structuur, dit hoeft niet lang en veel te zijn, maar zo hoop ik het voor mijzelf in mijn systeem te gaan krijgen. Wat ik hierbij ga doen is mij dan ook écht richten op intuïtieve gevoelens wat ik die dag heb gevoeld, dus bijvoorbeeld mijn eerste gedachtes of buikgevoel opschrijven.

​

Wandelen doe ik nu bijna op dagelijkse basis door een rondje door het park te maken bij mij in de buurt. Dit doe ik zonder muziek en afleiding, hiervan geniet ik en krijg ik rust.

​

Creativitieit vind ik steeds meer in muziek. Verder merk ik weerstand te voelen om letterlijk creatieve verwerkingen te gaan maken. Dus doe ik dit laagdrempelig toepassen. 

Week 4

Deze week heb ik het programma aan de hand van het schema wat ik heb gemaakt de afgelopen proberen uit te voeren. Hoewel ik al eerder beschreef zitten de ademhalingsoefeningen, yoga en affirmaties nu beter in mijn systeem. Ik pas dit steeds vaker ook door de dag heen op mijzelf toe, waardoor ik in stressvolle situaties voor mijzelf meer rust kan creeeren. Zo lukt het beter met zelfcompassie richting mijzelf te kijken. 

Doordat ik een Boeddhistische tempel heb bezocht ben ik tot de conclusie gekomen dat ik het eigenlijk heel erg prettig vind om voorafgaand aan een meditatie/ademhalingsoefening een lichamelijk oefening te doen. Dus heb ik het schema wat omgegooid, door dagelijks eerst te gaan starten met de zonnegroet en daarna mijn ademhalingsoefeningen. 

​

Deze week heb ik tevens met mijn coach het trainingsprogramma gedeeld en gevraagd voor feedback. Haar betrek ik dus als expert in het trainingsprogramma erbij. 

Ondanks dat ik mijn best doe om de cursus meesterschap in intuitie te volgen merk ik hier écht geen plezier van te ervaren. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik deze ga schrappen en hiervoor in de plaats meer rustmomenten voor mijzelf ga inbouwen. Ik merk namelijk dat naast het schoolse werk ik simpelweg te veel weerstand ervaar om nog een cursus hiernaast te volgen. Kortom ik luister meer naar mijn behoefte om rust in te bouwen. 

​

Uit de feedback van mijn ademhalings-coach kwamen veel bruikbare tips naar voren. Hiermee was ik erg blij en ook opgelucht. Tijdens de coaching sessie hebben we een aantal oefeningen dan ook uitgeprobeerd - zoals de ademhalingsoefening van 5 seconden en ook een check-in moment. Vervolgens ben ik hiermee gaan experimenteren, wat vind ik fijn?

​

Wandelen blijf ik doen op dagelijkse basis. Creativiteit blijf ik vinden in de vorm van muziek. 

Deze oefening heb ik samen met de klas gedaan tijdens de schouw: 

​

Om aanwezig te komen in het moment wil ik graag dat iedereen fijn gaat zitten; deze oefening deed ik tevens elke ochtend voor mijzelf, om te voelen hoe ik mij voelde en in verbinding te komen met mijn lichaam. CHECK in;

“wat is mijn staat van zijn op dit moment”

1. eerst ga je na bij jezelf hoe de staat van zijn is in jouw hoofd, wat zijn op dit moment hoofd zaken, zoals welke gedachten heb je… hoe voel je je hierbij? Wees er ook van bewust dat alle gedachten helemaal goed zijn.

2. daarna welke gevoelens/emotie ervaar je en waar voel je deze in jouw lijf? Misschien bij jouw hart of bij jou buik, of heel ergens anders. Is het een prettig gevoel of misschien wat onprettig?  

3. wat is jouw hart staat, voel je je hartslag/ waar/hard/zacht/snel/langzaam

4. welke sensaties neem je waar in jouw lijf: waar/klein/groot/pijn/tinteling/draaiend/stijf/strak/los

5. hoe is het met jouw adem staat: lang/kort buik/middenrif/borst/klein/groot. Probeer bewust aanwezig te zijn doormiddel van het voelen van jouw ademhaling, beeld je letterlijk in dat je aansterkt door de kracht van jouw adem.

​

Ik vraag je als laatste bij jezelf na te gaan wat je vandaag graag tegen jezelf zou willen zeggen, met een liefdevolle stem. Praat jezelf toe met een liefdevolle stem; herhaal een paar affirmaties die prettig zijn voor jouzelf. Bijvoorbeeld: ik heb vertrouwen in mijzelf en ik ga de trainingsvraag behalen. Ik ben mijzelf en ik ben goed zoals ik ben. Neem even de tijd hiervoor.

Week 5

Ik heb emotioneel deze week een mindere week. Ik zit niet lekker in mijn vel. Het lijk dat ik door een verwerkingsproces zit waardoor ik mij erg emotioneel voel. 

​

Hierdoor ervaar ik moeite met het opbrengen van het trainingsprogramma elke dag. Hoewel ik mijn best doe elke dag met een positief gevoel te starten, doormiddel van het doen van bepaalde affirmaties, merk ik het lastig te vinden om in de ochtenden het schema te volgen om ademhaling yoga te doen. 

​

Waarvoor ik uiteindelijk kies is om in de middag na thuiskomst regelmatiger even te gaan zitten om bij mijzelf na te gaan hoe ik mij voel. Meestal zodra ik weer aan de slag was geweest, had ik toch een opgelucht gevoel 'dat ik de dag door was gekomen'. Deze week hielp mij het opschrijven van emoties enorm en maakte ik elke dag een wandeling. Doormiddel van het uitvoeren van een aantal keer de 5sec ademhaling kwamen enorm veel emoties en verdriet bij mij los. Uiteindelijk voelde dit als een opluchting. 

Week 6

Naar aanleiding van het gesprek met mijn coach en dus haar te betrekken bij het programma als 'expert', merk ik meer rust te vinden in datgeen te doen voor mij wat prettig is. 

Na best wat te hebben geëxperimenteerd kom ik langzaamaan beter in een ritme voor mijzelf. In de ochtend sta ik op, en doe ik een paar keer de zonnegroet, vervolgens doe ik de ademhalingsoefeningen de krokodilhouding en tijdens dat ik deze oefening doe pas ik nu ook het check-in moment op mijzelf toe. Ik ga na bij mijzelf wat ik allemaal voel; ik merk namelijk op dat door beter te gaan voelen hoe mijn dag staat is en het zetten van de juiste intenties dat ik hier kracht uit haal. 

Tevens pas ik nu aan het eind van de dag regelmatiger de 5 seconden ademhalingsoefening toe. 

​

Ik blijf elke dag op een doordeweekse dag een rondje wandelen van minimaal 30 minuten. 

Week 7

De schouw vind zich plaats in week 7; ik merkte dit erg spannend te vinden om mijn eigen bevindingen te presenteren. Maar deels ben ik ook erg trots op het resultaat tijdens het programma. Ik heb écht mijn eigen behoeften gevolgd en ben door de gehele schoolse periode steeds meer naar mijn eigen lichaam gaan luisteren. Hierdoor voelde ik, zelfs in zenuwachtige momentjes, zoals bv de schouw, dat ik veel dichter bij mijzelf kon blijven. DMV het toepassen van ademhaling en mijzelf liefdevoller toe te spreken bleef ik dichter bij mijzelf. 

​

Regelmatiger weet ik steeds beter de ruimte te nemen in situaties en dus naar mijn eigen gevoel te luisteren. Ik hoef niet altijd de verbinding aan te gaan en hierdoor over mijn eigen grenzen te gaan. 

Week 8

In week nummer 8 schrijf ik mijn conclusie van het gehele programma. Aangezien ik namelijk in week nummer 7 het verslag zal inleveren; hoewel ik super veel geëxperimenteerd heb, en aan het begin 100x opnieuw heb willen beginnen, ben ik trots op het eindresultaat. Wellicht heb ik niet alle opdrachten uitgevoerd zoals ik vooraf in mijn hoofd had, ben ik wel uiteindelijk mijn eigen behoefte gaan volgen. Ik heb geluisterd naar datgeen wat ik écht nodig voelde te hebben. 

​

Conclusie:

Ja, ik ben dichterbij mijzelf gekomen door beter te gaan voelen. Mijn lichaam letterlijk te voelen, hoe zit ik hier en nu. Daarnaast op momenten dat ik stress ervoer helpt het toepassen van ademhalingsoefeningen, deze hoeven niet zichtbaar te zijn maar ook simpelweg gewoon even bij jezelf te komen. In mijn dagelijkse leven merk ik momenteel dat ik hierdoor met meer kalmte in mijn schoenen sta. Ik ervaar meer zelfcompassie en accepteer mijn negatieve stem beter. Ik ben in een betere staat van zijn geraakt waardoor ik op stressmomenten beter in staat ben om mijzelf gerust te stellen. Dit heeft veel invloed op mijn dagelijkse leven momenteel, maar ook op school en werk ervaar ik hierdoor minder tegenwerking. Regelmatig is het ook een kwestie van acceptatie.

 

​

Naar aanleiding van het verrichten van verschillende oefeningen en het hierdoor dichter bij mijn eigen gevoel te komen, ben ik tot verschillende persoonlijke bevindingen gekomen. Dit is trouwens n.a.v. mijn gehele minor-ontwikkeling; Namelijk mijzelf beter weten te plaatsen in mijn toekomstige professie en hiervoor mijn vaardigheden leren kennen. Zoals bijvoorbeeld na het doen van verschillende spirituele oefeningen, dat ik steeds verder in mijn gevoel getrokken word naar waar mijn maatschappelijk waarden en doel ligt. Namelijk het begeleiden van mensen en het kunnen doorzien van bepaalde structuren, waar ik tevens voor mijzelf een spiritueel onderzoek naar heb verricht. Wanneer ik dit op een bepaalde wijze wil gaan toepassen in mijn latere professie ben ik ervan overtuigd dat ik hulpmiddelen als deze mag blijven toepassen op mijzelf, waardoor ik beter in staat ben om dichter bij mijzelf te blijven en beter aan te voelen wat mijn behoeften zijn op dat specifieke moment. 

Zowel op persoonlijk als professioneel gebied heb ik hier baat bij en wil ik dit vooral zo blijven doorzetten. Door het blijven toepassen van voornamelijk heet inplannen van de rustmomenten, ademhaling en hoofd/gevoel/lichaamsstaat. 

​

Bedankt Olav voor de begeleiding en energie die je gaf tijdens de lessen! :) 

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 door Exploring Inez her talents - HRM. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page