top of page
Persoonlijke leerdoelen
Developing my talents
Voordat je begint met lezen in dit schooljaar verwijs ik ook nog graag terug naar de voorpagina waar ik een korte beschrijving geef over mijzelf en ook naar het vorige schooljaar 2020-2021; hierin heb ik namelijk ook geschreven over keuzes, voorgaande leerdoelen en mijzelf.
In het onderstaande stuk zal ik gaan vertellen welke persoonlijke leerdoelen ik voor mijzelf ga stellen het komende schooljaar; Ik vind dit leuk maar gelijktijdig ook een lastige opgave om te doen. Zelfreflectie kan namelijk confronterend zijn. Máár ik ben blij dat ik deze mogelijkheid krijg tijdens mijn opleiding als HRM'er. Ik ben er namelijk van overtuigd dat ik mensen pas optimaal kan helpen in de toekomst zodra ik ook mijzelf beter leer kennen en deze kennis vervolgens kan delen; hieronder zal ik daarover meer gaan schrijven.
Tijdens de supervisie momenten samen met coach Sanne Wilms en twee groepsgenoten Samuel en Stephanie zullen we actief aan de slag gaan met persoonlijke leerdoelen; zowel op mij als individu gericht als op mijn vaardigheden gericht. Hieronder zal ik verschillende verslagen van deze supervisies gaan toevoegen, tussendoor zal ik mijn persoonlijke leerdoelen en keuzes opsommen en toelichten.
Professionele/school gerichte leerdoelen:
Leerdoel 1: Presenteren; professionaliseren
SMART:
Specifiek: Dit schooljaar wil ik mijn angst om te presenteren voor een groep overwinnen. Dit is namelijk voor mijzelf van belang in de toekomst, het kan bijdragen bij mijn toekomstige baan en toekomende schooljaren.
Dit ga ik doen door zo veel als mogelijk de uitdagingen aan te pakken om presentaties mee te kunnen doen voor groepen. Hiernaast heb ik Stephanie als mijn buddy aangewezen hiervoor wie mij hierin helpt, haar kan ik vragen voor extra tips hierbij. Niet alleen door Stephanie aan te wijzen als buddy, haar te vragen voor adviezen en hulp bij mijn leerdoel, ga ik dit ook zelf aanpakken door het simpelweg te gaan doen.
Meetbaar: Tegen het einde van dit leerdoel hoop ik mijn angst voor een deel te hebben overwonnen en mij meer comfortabel te voelen om voor groepen te staan en hierbij te spreken. Ik ga dit meten door regelmatig op mijzelf terug te reflecteren en na presentaties om feedback te vragen van mijn klasgenoten/opdrachtgever/coaches. Hierbij wil ik minimaal 5 presentaties dit jaar geven.
Acceptabel: Het doel is acceptabel aangezien het erg belangrijk voelt. Ik probeer dit namelijk voor langere tijd al aan te pakken en dus deze lichtelijke angst te overwinnen. Het draagt bij aan de toekomstige en professionele Inez.
Realistisch: minimaal 5 presentaties dit jaar geven voelt voor mij realistisch. Hiernaast heb ik beschikking tot de juiste hulpmiddelen dit schooljaar. Ik heb ondersteunende coaches en ik vraag Stephanie om extra hulp waar nodig.
Tijdsgebonden: Het leerdoel dient succesvol afgesloten te zijn aan het einde van dit schooljaar.
Leerdoel 2: Literatuur onderzoek verrichten; Professionaliseren
SMART:
Specifiek: Dit schooljaar wil ik mijn vaardigheid op het gebied van professioneel onderzoek verrichten en hierbij het vinden van wetenschappelijk artikelen verbeteren. Ik merk namelijk dat ik het vaak nog lastig vind om goede en relevante artikelen voor mijn onderzoeken te vinden en deze vervolgens te gebruiken tijdens mijn projecten. Dit is tevens van belang voor mijn eindscriptie maar kan ook erg belangrijk zijn voor mijn toekomstige baan.
Hiervoor heb ik ook Stephanie gevraagd om mij hierin te ondersteunen, aangezien zij zelf namelijk goed is in het zoeken en daarnaast ook toepassen van goede artikelen. We gaan hiervoor dit schooljaar regelmatig samen zitten tijdens projecten om dit te oefenen.
Meetbaar: Ik wil minimaal twee relevante artikelen per project toepassen en ook vinden. Hierbij draagt ook de opdracht van Marloes en Nancy bij aan het leerdoel; namelijk het wetenschappelijke onderzoek wat wij dienen te verrichten en toe te voegen aan onze portfolio tijdens elk project.
Acceptabel: Het doel is acceptabel aangezien het van belang is voor mijn toekomstige onderzoeken en ook baan.
Realistisch: Onderzoek verrichten en dus minimaal twee bronnen onderzoeken per project. Dit is haalbaar.
Tijdsgebonden: Het leerdoel dient succesvol afgesloten te zijn aan het einde van dit schooljaar.
Leerdoel 3: Inleven & Samenwerken
SMART: Bewustwording maatschappij
Specifiek: Door het uitvoeren van verschillende vraagstukken dit jaar wil ik een beter inzicht voor mijzelf te creëren op het gebied van werkculturen maar ook bestaande culturen in de samenleving. Hiermee hoop ik in de toekomst mensen beter samen te kunnen brengen op de werkvloer. Ik ga dit doen door zo veel mogelijk verschillende opdrachten aan te nemen, zodat ik op een zo breed mogelijk beeld kan leren.
Meetbaar: Verschillend mogelijke opdrachten aannemen waarin ik leer over het samenbrengen en communicatie op de werkvloer. Aan het eind van het schooljaar zal ik de terug reflecteren over hetgeen wat ik allemaal heb geleerd.
Acceptabel: Het doel is acceptabel omdat ik tijdens mijn leerroute hiervoor de ruimte zal krijgen, aangezien het hier specifiek op is gericht.
Realistisch: Dit leerdoel is erg passend bij deze betreffende leerroute.
Tijdsgebonden: Het leerdoel dient succesvol afgesloten te zijn aan het einde van dit schooljaar.
- Supervisie 1. 11 november 2021:
Deze dag hebben wij kennis gemaakt met onze coach Sanne. Onze coaching lessen zijn namelijk wat later van start gegaan door omstandigheden. Persoonlijk was ik wel erg blij dat onze lessen in Develop Your Talent nu van start konden gaan; vooral omdat er privé wat dingen speelden. Maar ook om actief van start te gaan met het opstellen van leerdoelen. Ik merkte dat ik hier graag wat hulp bij kon gebruiken. Hiernaast vond ik de lessen EYT in leerjaar 1 ook altijd erg leuk; namelijk actief aan de slag gaan met zelfreflectie met groepsgenoten en jezelf. Ik maak hieruit op dat ik het vak coaching dus al erg interessant vind. Het is interessant om te zien hoe een coach gesprekken aan gaat en ik vind het persoonlijk ook erg leerzaam om gecoacht te worden.
- Supervisie 2. 25 november 2021:
We zijn vandaag actief aan de slag gegaan met een verzoekje vanuit mijzelf; na de presentatie van Cheryl over het stellen van (persoonlijke) leerdoelen ben ik mij er namelijk bewuster van geworden dat de zelfreflectie ook dit schooljaar weer erg belangrijk is. Voor mijn gevoel was het even zoeken aan het begin van deze leerroute hoe ik alles op papier wilde gaan zetten en wat er dan ook belangrijk zou zijn om op papier te gaan zetten. Na het in elkaar zetten van de portfolio en een aantal grotere leerdoelen op papier heb gezet qua vaardigheden, ben ik gaan nadenken over persoonlijke leerdoelen. Kortom; we zijn tijdens deze supervisie aan de slag gegaan met een persoonlijk leerdoel van mijzelf. Ik vind het moeilijk om deze voor mijzelf te stellen, omdat ik er gelijktijdig ook emotioneel van wordt. We hebben tijdens de supervisie het intervisie spel gedaan.
Leerdoel: Ik wil leren minder hard voor mijzelf te zijn; ik hoef niet negatief te denken over mijzelf.
Iets wat ik al jaren met mijzelf meedraag is de vaker negatieve en harde gedachtes naar mijzelf toe. Ik vind het lastig om emoties te tonen in professionele als zowel sommige privé situaties, in dit soort situaties voel ik mij zwak of te veel gevraagd. Ik vind het zelf erg belangrijk om dit te leren; in mijn toekomst ga ik namelijk werken met mensen en wellicht zelfs een coachende rol aannemen. Hierbij is het vanuit mijzelf dus ook belangrijk om emoties te kunnen tonen.
Ik gaf mijzelf tevens een cijfer hoe ik mij voelde omtrent mijn leerdoel: voor nu een 4/5.
Het intervisie spel wat wij hebben gespeeld is zo opgebouwd dat we eerst de situatie gaan exploiteren om te weten te komen wat precies het probleem/leerdoel inhoudt. Daarna gaan de medespelers aan de hand van hulpkaarten vragen stellen. Hier kwamen goede vragen in voor, wat mijzelf dieper aan het denken zette. Hierna zijn de medespelers een voor een gaan vertellen wat hen opviel, dit was erg behulpzaam. Perspectieven van andere mensen laten mij de situatie namelijk ook weer van een andere kant zien.
Het wegcijferen van mijzelf en het gevoel van zwak zijn zit dwars in deze situatie. Zo zijn wij erachter gekomen dat dit voortkomt uit mijn persoonlijke verleden. Namelijk uit het aspect dat ik met 16 jarige leeftijd op mijzelf ben gaan wonen, ik heb voor een lange tijd veel zelf gedaan. Hiernaast ben ik opgegroeid met een vader die weinig aanwezig is/was en emotioneel koud is. Om teleurstellingen op momenten te voorkomen ben ik harder geworden voor mijzelf en laat ik sommige situaties lastig toe. Hierbij zit ik geregeld mijzelf in de weg.
Het viel degene in het supervisie-moment op dat er veel emotie mee gaat in dit leerdoel en hierbij vonden ze het extra knap dat ik dit nu wél durfde te tonen. Hierbij heeft het wel meegedragen dat ik mij vertrouwd voelde in de groep.
Allerlaatst het advies tijdens het spel:
Ga opzoek naar iemand in deze situatie waar jij je comfortabel bij voelt om je kwetsbaar op te stellen. Iemand wie niet oordeelt. Haal hieruit vervolgens weer je succesmomentjes.
Hang je meerdere genoemde leerdoelen hiermee samen; van klein naar groot. Stapje voor stapje.
Hierbij is mij nog een goede tip meegeven: dit leerdoel hangt namelijk samen met het aspect dat ik mijn grenzen mag aangeven. Wanneer ik mijzelf dus emotioneel voel in bepaalde situaties, dan zijn mijn grenzen eigenlijk al overschreden. Hierin ga ik proberen dit tijdig voor mijzelf op te merken.
Hiernaast kwamen we tijdens de intervisie ook tot een leuke bevinding; de vraag werd namelijk gesteld welk dier ik mij voelde in deze situatie of in een algemene situatie. Hierbij heb ik 'vlinder' geantwoord. Ikzelf vond dit een mooie en toepasselijke metafoor voor mijn leerdoelen. Ik zie dit namelijk als een symbool voor verandering en vrijheid.
Ik heb de volgende tekst; 'ze vliegt met haar eigen vleugels' en het vlinder symbool ook op mijn been getatoeëerd.
- Week 49 (begin december 2021); een bijzondere maar vooral lastige week.
Ik noem deze week in mijn portfolio omdat ik veel geleerd heb van deze week. Op verdrietige en mindere als zowel positieve wijzen.
Mijn week begon namelijk al in het weekend voorafgaand. Ik was alleen naar Amsterdam gegaan om hier tijd te nemen voor mijzelf en dit gelijktijdig te combineren met familiebezoek. Ik had namelijk de vrijdag een erg emotioneel gesprek gehad met mijn vriend, met wie ik momenteel samen woon. Ik vind het niet gemakkelijk hierover te schrijven; maar ik ben mij wel bewust dat dit erg veel bijdraagt aan mijn leerdoel voor dit schooljaar. Namelijk het minder hard voor mijzelf zijn en vooral voor mijzelf te gaan kiezen.
Mijn vriend is namelijk voor een flinke tijd verslaafd aan het roken van wiet. Waardoor hij afwezig is op het gebied van emoties te delen, zichzelf motiveren en simpelweg daar voor mij te zijn. Ik merkte dat de laatste 'klap' namelijk voorgaande week was, tijdens mijn Propedeuse uitreiking. Dit is een groots ding waar ik naar toe heb gewerkt en wederom kon hij het niet opbrengen hierbij een actieve rol te spelen. Na vele teleurstellingen omtrent het delen van belangrijke situaties, emoties en meer ben ik mij namelijk gaan afsluiten hierdoor. Ik praat minder en trek mij terug. Hiernaast worden wij ook regelmatig met de neus op de feiten gedrukt dat wij verschillende visies hebben op onze toekomsten. Maciej is namelijk afkomstig uit een compleet andere opvoeding, cultuur en land; namelijk Polen. Hoewel deze visies bij de aanvang van onze relatie enorm goed samen leken te gaan (we hebben wél enorm veel van elkaar geleerd en hier ben ik super dankbaar voor), zijn we de afgelopen periode op verschillende gebieden uit elkaar gegroeid. Dit heeft mij de laatste maanden veel verdriet gedaan, maar heeft ook mijn ogen extra geopend wat IK wil met mijn toekomst. Ik merkte namelijk dat ik het steeds lastiger vond om mijn eigen visie te behouden door de verschillende emoties wat speelden.
Deze week heb ik ook mijn tussen-assessment gehad met docente Marloes. Dit was een erg waardevol gesprek voor mij persoonlijk en dit maakte mijn week extra bijzonder. Van maandag op dinsdag nacht ben ik erg ziek geworden en hierbij kwam ik duidelijk tot de conclusie dat alles té veel was geworden voor mij en mijn lichaam. Op deze manier gaf het duidelijk aan dat het zo niet langer kon.
Ik had deze dinsdag mijn tussen-assessment gesprek online gehad met Marloes en ben deze dag thuis gebleven. Hierbij heb ik eerlijk mijn 'struggles' van de afgelopen maanden gedeeld, hierbij kwam vooral veel teleurstelling en verdriet in mij naar boven. Het delen van emoties, zoals eerder beschreven, vind ik moeilijk. Vooral in een professionele of nog onbekende situatie voor mij. Juist omdat ik deze keer oprecht mijn verhaal heb gedeeld en hierin mijn emoties heb gedeeld voelde ik mij juist ook gewaardeerd, sterker en opgelucht. Het was ook prettig hoe Marloes dit heeft opgepakt en haar persoonlijke feedback hierop heeft teruggegeven.
We zijn op verschillende leerdoelen hierbij nogmaals gekomen: deze leerdoelen hangen echter wel allemaal samen met elkaar en enkel één leerjaar zal niet genoeg zijn om dit allemaal perfect op te pakken. Maar dat ik mijzelf hier nu bewust van ben geeft bij een opgelucht gevoel en geeft de mogelijkheid om dit aan te gaan pakken.
- Minder hard worden voor mijzelf.
- Mij kwetsbaar durven op te stellen, ook in professionele situaties.
- Mijn grenzen eerder leren herkennen en vervolgens ook aan te geven.
Ik ben van plan deze persoonlijke leerdoelen actief te gaan aanpakken. Dit wil ik gaan doen door allereerst vaker mijn emoties te delen met personen bij wie ik dit wil, hiermee bedoel ik bij personen bij wie ik een goed gevoel heb. Momenteel merk ik namelijk ook dat ik enorm veel steun krijg van personen om mij heen wat mij een rustiger gevoel geeft. Hetgeen wat ik geef krijg ik ook steeds meer terug, wat ik niet altijd heb gehad in mijn voorgaande jaren; bijvoorbeeld rond de tijd toen ik met 16 jaar op mijzelf ben gaan wonen.
Ik heb er vertrouwen in zodra ik één van de leerdoelen ga aanpakken dat de anderen ook automatisch zullen meekomen, omdat alle drie aan elkaar gelinkt zijn.
- Voortgang persoonlijke leerdoelen gericht op vaardigheden; (december 2021)
Presenteren: Professionaliseren
Afgelopen periode heb ik proberen zo veel als mogelijk de uitdaging aan te gaan om bij opdrachten de eindpresentatie te doen samen met klasgenoten. Zo heb ik bij meerdere projecten nu al voor de klas gestaan en dit heeft mij in dit afgelopen half jaar al een enorme boost gegeven in mijn zelfvertrouwen. Ik merk dat het steeds gemakkelijker word om uit mijn woorden te komen zonder al te veel in te slikken of mijzelf té zenuwachtig te maken.
Toekomende perioden ben ik van plan deze uitdagingen aan te blijven gaan. Ik hoop ook binnenkort een presentatie in het Engels te mogen geven. Hoewel ik weet dat ik de taal goed beheers, is het toch spannend dit voor een groep/opdrachtgever te doen.
Bron onderzoek: Professionaliseren
Eerlijk gezegd vind ik het nog steeds lastig om goed bron onderzoek te vinden. Ik heb het verschillende keren nu wél gedaan voor opdrachten, echter gaat dit nog niet soepel. Het duurt namelijk vaak langer voordat ik een interessant stuk heb gevonden en het is lastig om passende zoekwoorden te vinden.
Om dit leerdoel te verbeteren de toekomende periode ga ik nogmaals Stephanie voor hulp vragen hierbij. Ik ga samen met haar zitten om naar dit leerdoel samen te kijken.
Bewuster bezig zijn met de culturele samenleving: Inleven, samenwerken
In de afgelopen periode ben ik enorm vooruitgegaan ten opzichte van dit leerdoel. Ik heb diverse opdrachten dusver mogen uitvoeren en ik merk dat ik hiervan ondertussen al erg veel heb opgestoken over opvattingen en manieren van handelen in verschillende culturen.
- Week 1; 2022!
Samen met Maciej (mijn voormalige vriend) heb ik in december 2021 de keus gemaakt om onze relatie te stoppen en voor onszelf te kiezen. Hoewel het erg verdrietige maanden en weken zijn geweest voor mij, merk ik dat ik een bepaalde rust heb en dus dat de keuze ook wel goed is geweest. Het enige puntje wat voor nu nog lastig is, is dat wij momenteel nog samenwonen. Ik ga de komende weken/maanden samen opzoek naar een plek voor mijzelf samen met een goede vriendin van mij.
Wat heb ik de afgelopen weken geleerd?
In de kerstvakantie had ik vooraf met mijzelf afgesproken dat ik een aantal dagen letterlijke !rust! zou nemen. Ik zie rust als tijd nemen voor mijzelf en even af te schakelen van de buitenwereld. Bijvoorbeeld mijn telefoon uit zetten en een boek lezen; in ieder geval mijzelf niet al te veel verplichten tot het ondernemen van activiteiten, sociale contacten en minder schermtijd. Hiernaast geeft ook beweging zoals yoga, wandelen met mijn hond en bewust bezig zijn met voeding mij energie.
Hoewel ik voorafgaand aan de vakantie dit tegen mijzelf gezegd had; was ik aan het eind van de vakantieperiode teleurgesteld in mijzelf. Ik had namelijk bijna al mijn vrije dagen volgepland. Achteraf had ik mijzelf dus niet bepaald opgeladen, maar voelde ik mijzelf lichtelijk overprikkeld. Toen ik hier achteraf op ging reflecteren kwam ik ook wel tot de conclusie dat ik het lastig vind om soms 'nee' te zeggen. Vooral in deze periode dat ik anders dan anders zit met mijn emoties, omdat mijn thuissituatie niet ideaal is. Ik praat mijzelf gemakkelijker aan dat ik de afleiding nodig heb.
Wat heb ik hiervan geleerd? Gun mijzelf de tijd en laat mijn emoties toe. Het is oké om soms ook wat minder te doen en mij verdrietig of futlozer te voelen. Ik ga beginnen met activiteiten beter af te wegen voor mijzelf, en soms simpelweg nee te zeggen. Om vooraf te voorkomen dat ik nét mijn grenzen over ga en mijzelf minder overprikkeld voel.
- Leerjaar 3; mijn ideeën hiervoor wat ik in werking ga zetten:
Het volgende heeft mij aan het denken gezet:
Tijdens mijn tussenassessment stonden we ook stil bij hetgeen dat ik in de afgelopen jaren al enorm gegroeid ben. Namelijk hetgeen dat ik op mijzelf ben gaan wonen met een leeftijd van 16 jaar en mij ben gaan ontplooien van een verlegen en onzeker persoon, naar waar ik nu al ben. Dit gaf mij een trots-gevoel momentje.
Ik concludeer hieruit dat het mij energie geeft om nieuwe mensen te leren kennen met elk hun eigen verhaal. Wat kan ik hiermee gaan doen in mijn toekomst?
Ik heb actief nagedacht over wat ik wil gaan doen met mijn stages en minor van de komende 2 jaar. Hoewel ik ook bij mijn huidige baan een stage heb aangeboden gekregen wil ik graag verder kijken. Ik ben geïnteresseerd in de individuele kant van het HR vakgebied en wil mij graag gaan oriënteren op stages in re-integratie en/of loopbaanbegeleiding. Hierin heb ik tevens ook meerdere opdrachten proberen te werven voor mijn huidige leerjaar, dit is echter nog geen gemakkelijke opgave. Veel bedrijven reageren helemaal niet, of hebben het momenteel te druk. Hiermee ben ik dus ook van plan door te gaan.
Stage ideeën: (periode september 2022 tot jan 2023)
Krachtcentrale 013 Tilburg
Peijnenburg re-integratie (werkveldoriëntatie vorig schooljaar)
Solvid Werkt B.V.
In februari of maart 2022 ben ik van plan verschillende sollicitatie e-mails te versturen naar potentiële stages. Hiernaast ga ik mij ook verder verdiepen in minors in het buitenland. Ik ben namelijk geïnteresseerd in verschillende locaties, zoals bovenstaand aangegeven, waar zij psychologische vakken aanbieden.
Voor mijn minor wil ik gaan onderzoeken of er een mogelijkheid is om er twee te volgen. Hierbij loop ik dan een halfjaar studievertraging op. Ik wil namelijk érg graag een minor doen op het gebied van zelfontwikkeling (mindfulness en filosofie) en hiernaast een leerzame/buitenlandse minor waar ik sociologie, psychologie of businessgericht leer.
Minor ideeën: (periode jan 2023 tot juli 2023)
Performance Coaching en Training bij Fontys
Filosofie, wereldreligies en spiritualiteit aan de Hogeschool Utrecht.
Psychologie en verschillende vakken bij Airlangga University in Indonesië
Psychologie en verschillende vakken in Portugal
Psychologie en verschillende vakken in Sevilla Spanje
- Supervisie 3. 17 februari 2022:
Na een langere periode hebben we weer een supervisie moment gehad met ons coach-groepje. Er zat wat tijd tussen beiden momenten omdat Sanne voor een periode niet aanwezig was. Ik was blij weer een supervisie moment te hebben.
We zijn deze keer aan de slag gegaan met het delen van onze huidige leerdoelen. Hierover hebben we onderling gespard, over onze vooruitgang en de manier van formuleren.
Hierbij kwam ik tot de conclusie dat ik mijn persoonlijke leerdoelen graag specifieker wil gaan maken met voorbeelden hoe ik ze ga aanpakken.
- Minder hard worden voor mijzelf
- Mijn zachte kant meer laten zien aan wie ik dat wil/kwetsbaar opstellen. Vooral in professionele situaties.
- Mijn grenzen leren aan te geven.
Na mijzelf te verdiepen in mijn leerdoelen, door er beter over na te denken, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik ga beginnen met mijn leerdoel: 'mijn grenzen leren aan te geven'. Ik ben er namelijk van overtuigd, zoals eerder genoemd, zodra ik met één begin dat de rest ook zal volgen. Dit is namelijk ook een vorm van grenzen aan geven voor mijzelf en niet te veel in één keer te willen doen.
Mijn grenzen aangeven is op persoonlijk als zowel professioneel vlak erg belangrijk. Ik merk dat ik namelijk vrij snel overprikkeld kan raken op emotioneel vlak en deze laatste periode (december 2021 tot reeds maart 2022) dat extra is versterkt vanwege de thuissituatie. Hoe ga ik dit doen? Meer rust momenten voor mijzelf inplannen. Regelmatig geen schermtijd, omdat ik merk dat deze mij ook prikkelen (constant het gevoel hebben van aan te moeten staan). Hiernaast ben ik ook van plan mijn belang en beweegreden aan te geven aan belanghebbende, dit is dus ook wel mijzelf gelijktijdig kwetsbaar opstellen.
Op een later moment hoop ik ook nog actief aan de slag te kunnen met het leerdoelen om minder hard te zijn voor mijzelf. Ik ben van plan dit op een later moment te gaan toepassen door regelmatiger stil te staan bij mijzelf en een bewust ademmoment te nemen. Ik hoop een minor te gaan doen in zelfontwikkeling waarin ik dit actief wil gaan aanpakken.
Werving opdrachten IHRM: (begin maart 2022) Professionaliseren & samenwerken
Ondertussen heb ik twee/drie opdrachten zelf weten te werven voor mijn huidige leerlijn IHRM.
Ik heb naar wel zeker 10 tot 15 bedrijven mailing verstuurd, maar kwam hierbij al snel tot de conclusie dat ik niet tot weinig antwoorden zal ontvangen. Hierdoor ben ik terecht gekomen bij één bedrijf genaamd de krachtcentrale 013 in Tilburg, zij zijn momenteel een vrijwilligersorganisatie aan het opzetten voor het bevorderen van de integratie van statushouders in Tilburg. Het was leerzaam om hiervoor het gesprek aan te mogen gaan met de opdrachtgever. Hiervoor zal ik meer schrijven in het betreffende bestand voor 'Broodje Aap en Linke Soep'.
Ik ben verder actief gaan rondkijken in mijn eigen netwerk; zo ga ik samen met een paar collega's van mijn huidige bijbaan bij het bedrijf Actief Zorg 1 óf 2 projecten uit zetten. Hierbij leerde ik hoe belangrijk het is om je netwerk te onderhouden en ook op de bouwen, door persoonlijke contacten kom je namelijk sneller een bestaande organisatie binnen. Ik ben dan ook van plan om gebruik te gaan maken van mijn netwerk voor het werven van een stage.
- Supervisie 4. 31 maart 2022:
Op dit moment ben ik net teruggekomen van mijn studiereis naar Finland. Ik heb een zeer leerzame reis voor mijzelf achter de rug.
Namelijk bij aankomst in Finland ben ik al snel volledig overprikkeld geraakt; ik merkte niet goed om te kunnen gaan met de vele sociale contacten en voelde me verdrietig/paniekerig. Ik denk dat dit moment is ontstaan omdat ik nu na langere tijd mij los maakte van mijn ritme, waar ik me voor een lange tijd zolang aan heb vastgehouden om te dealen met de thuissituatie en emoties. Voor een lange periode heb ik mij namelijk vastgehouden aan een vast ritme van school, werk en vrienden. Dit alles om niet te veel geconfronteerd te worden met de thuissituatie en het verdriet daaromheen, ik ging de confrontatie met het verdriet zo veel mogelijk uit de weg.
Wederom dus in Finland had ik een van mijn vele grenzen bereikt... Hoe stom ik me hier de eerste dagen over heb gevoeld, ben ik op een bepaald moment deze emoties met mijn klasgenoten en docenten gaan delen. Hierbij merkte ik begrip en ondersteuning te ontvangen, wat uiteindelijk super fijn was. De eerste dagen was ik totaal in paniek en wilde ik naar huis, uiteindelijk heb ik het verdriet/angst toegelaten en ben ik ook juist de uitdaging aangegaan om mijn grenzen te stellen tijdens deze reis. Een omslag moment kwam voor mijzelf op dag 2 in Inari, wat een ultieme rust straalde de natuur hier uit...
Ik heb tijdens de reis naar Finland geleerd momenten voor mijzelf te nemen, wanneer ik dit nodig had en om mij kwetsbaar op te stellen.
Ik ben dankbaar voor deze leerzame momenten.
Bij terugkomst uit Finland en tijdens dit supervisie moment heb ik in overleg met Marloes gekozen 1 challenge niet even niet te starten. In de weken hierna ben ik door blijven gaan met het aangeven van mijn grenzen, op persoonlijk vlak als zowel op school/werk.
Uiteindelijk bleek het bij thuiskomst ook dat ik terug kon verhuizen naar mijn oude studentenhuis vanaf 1 mei 2022.
- Supervisie 5. Individueel coaching 21 april 22
Persoonlijke vooruitgang: verschillende hulpmiddelen in actie gezet, zoals praktijkondersteuner, decaan en een workshop Mindfulness.
Vervolgkeuzes besproken: Professionaliseren
Ik heb mijn keuze gemaakt omtrent het kiezen van mijn vervolg minor; ik ga namelijk dit jaar toch een minor in Nederland doen. Hiervoor kies ik namelijk specifiek omdat ik graag een halfjaar wil doen ter zelfontwikkeling. Mijn buitenlandervaring ga ik hoogstwaarschijnlijk aan het eind van mijn studie doen. Gekozen minor: - Filosofie, wereldreligies en spiritualiteit.
Stagekeuze: in het tweede halfjaar ga ik een stage doen. Voor nu gaan mijn voorkeuren uit naar re-integratie, het helpen van het individu.
- Supervisie 6. 19 mei 2022:
Intervisiespel; we geven elkaar tips en tops op elkaars leerdoelen aan de hand van een kaartspel; Samenwerken, Professionaliseren en inleven. Ik benoem alle 3 deze competenties omdat ik vind dat ik ze tijdens momenten zoals deze, ze alle drie raak. We werken namelijk alle 3 inclusief Sanne samen tijdens deze coachsessie om elkaar verder te helpen op gebied van persoonlijke ontwikkeling en leerdoelen. Tijdens deze momenten hebben we namelijk een bepaalde vertrouwelijke/professionele band gecreëerd, waarbij er geen vooroordelen worden gesteld en er vanuit elkaars perspectieven wordt gereflecteerd op vooruitgang. Hiernaast observeer en leef ik mij tijdens deze momenten constant in in de leerdoelen/gevoelens van mijn medestudenten.
- Supervisie 7. 9 juni 2022:
Aan de hand van een kaartspel zijn we tijdens dit moment gaan terugblikken en vooruitblikken.
Hierbij vertelde ik bijvoorbeeld dat ik het meest trots ben op mijn persoonlijke ontwikkeling van dit jaar.
Eindevaluatie leerdoelen:
Presenteren: professionaliseren
Ik heb afgelopen jaar zo veel als mogelijk geprobeerd uitdagingen zoals deze aan te pakken tijdens de challenges. Zo ik heb vaker dan mijn doel, namelijk 5 keer, voor klassen/groepen gestaan. Ik heb opgemerkt dat het mij rust geeft als ik stukken voorbereid en met visuele afbeeldingen voor mijzelf werk, zo maak ik in mijn eigen hoofd een soort van ezelsbruggetjes voor het onthouden van inhoud.
Ik zal dit leerdoel mee blijven nemen naar volgende jaren; ondanks dat ik dit jaar erg trots op mijzelf ben omtrent dit leerdoel, zou ik graag meer blijven willen oefenen. Zodat het bij opeenvolgende keren als maar vloeiender blijft gaan en dat ik écht vanuit een ervaring of gevoel kan gaan vertellen, waar ik merk zo af en toe vanwege spanning toch nog moeite mee blijf hebben.
Bron onderzoek: professionaliseren
Ik heb in de afgelopen perioden vaak met Stephanie samengewerkt. Hierbij vroeg ik haar regelmatig om hulp en heeft ze mijn truckjes laten zien hoe zij relevant onderzoek verricht. Ze zoekt namelijk op de juiste trefwoorden en vaak ook in het Engels, waarin meer resultaten naar voren komen. Op het gebied van Bron onderzoek verrichten ben ik dus ook vooruitgegaan en weet ik beter wat te doen. Tevens heb ik bij alle opdrachten in de portfolio ook onderzoek verricht, wat ik op later moment bespreek en deel met groepsgenoten om feedback te ontvangen.
Bewuster bezig zijn met de culturele samenleving: Inleven en samenwerken
Ondanks dat ik al vrij bewust was op het gebied van zonder oordelen te stellen naar personen te kijken en ook voorafgaand al interesse had in het leren kennen van verschillende culturen, heb ik dit jaar dit toch ook als een leerdoel voor mijzelf gesteld. Dit omdat mijn interesse hierbij ligt én het ook een van de hoofdlijnen van deze leerroute is. Ik ben ervan overtuigd dat hoe bewuster ik hiermee om kan gaan, dat dit zijn voordelen heeft voor mijn toekomst aangezien de globaliseren van tegenwoordig.
Tijdens de challenges ben ik gesprekken met personen afkomstig van andere culturen aangegaan, bijvoorbeeld tijdens het buddyproject en Finland exchange. Hierbij observeerde ik voornamelijk hun gedrag tijdens activiteiten of gesprekken.
Daarnaast heb ik ook verschillende onderzoeken verricht naar intercultureel communiceren en heb ik een boek (the culture map) aangeschaft waarin op een leuke manier wordt verteld over ervaringen met andere culturen.
Persoonlijke leerdoelen:
Ik ben trots op mijzelf en het aanpakken van persoonlijke leerdoelen. Bij aanvang van het schooljaar ben ik deze namelijk geleidelijk steeds beter voor mijzelf gaan vormen; de uiteindelijk leerdoelen waren dan ook het volgende geworden:
- Minder hard worden voor mijzelf
- Mijn zachte kant meer laten zien aan wie ik dat wil/kwetsbaar opstellen. Vooral in professionele situaties.
- Mijn grenzen leren aan te geven.
Door omstandigheden, zoals hierboven te lezen, ben ik steeds bewuster gaan omgaan met het aanpakken van deze leerdoelen. Zoal merk ik bijvoorbeeld dat het volgen van de cursus mindfulness, maar ook soms simpelweg nee te zeggen en mij terug te trekken goed doet. Ik ben dankbaar voor alle waardevolle levenslessen van afgelopen schooljaar en ik had dit voor geen goud willen missen.
Bedankt allemaal! <3
bottom of page